Koruyucu Hekimlik
Hastalıkla mücadelenin en etkin ve hesaplı yolu, hastalığa yakalanmadan evvel koruyucu önlemler almaktır. Koruyucu hekimlik bu manada ortaya çıkabilecek hastalıklara önceden tıbbi müdahale ve telkin yollarının kullanılmasıdır.
Koruyucu Hekimlik
Hastalıkla mücadelenin en etkin ve hesaplı yolu, hastalığa yakalanmadan evvel koruyucu önlemler almaktır. Koruyucu hekimlik bu manada ortaya çıkabilecek hastalıklara önceden tıbbi müdahale ve telkin yollarının kullanılmasıdır. Tıp dilinde hekimliğin yarısı olarak koruyucu hekimlik gösterilirken, diğer yarısı içinde tedavi hekimliği kabul edilmektedir. Bunun için her doktorun hastasını iyi tanıması, tetkik ve yöntemlerle asıl sebebe ulaşması çok önemlidir. Örneğin karın ağrısı olan bir hastanın aslında çok sıkıntılı bir hastalığın başlangıç evresinde olduğunun saptanması, hasta hayatının kurtulmasına vesile olabilecektir. İnsan veya hayvanların metobolizmaları, savunma ve denge mekanizmaları üzerine inşa edilmiş şekildedir. Bu nedenle bu yapıların sağlıklı kalabilmesi için, alınan tüm önlemler, koruyucu hekimliğin bir gereğidir.
Veteriner Hekimlik İle Koruyucu Hekimlik İlişkisi
Evcil hayvanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli bir sorumluluk gerektirmektedir. Hayvanların ortamınıza ilk girdikleri anda, genel bir sağlık taramalarından geçirilmeleri iyi bir önlem olacaktır. Veteriner hekim tarafından sunulan tüm öneriler dikkate alınmalıdır. Bir anlamda evcil hayvanınıza koruyucu hekimlik yapmanız faydalı olacaktır. Böylece hayvanın sahip olduğu bulaşıcı hastalıklar teşhis edilirken gerekli önlemler alınabilecektir. Doğru zamanlı uygulanan doğru adımlar sayesinde hem misafirinizin hem de hane halkının sağlığı korunmuş olacaktır. Ayrıca yavru iken edinilen kedi veya köpek gibi evcil hayvanların en yakın klinikte aşı programına dahil edilmeleri diğer önemli husustur. Evcil hayvanların sağlık durumları aşı ve üreme kontrollerinin düzenli yapılması sonrasında koruyucu tüm önlemler başarılı bir biçimde alınmış olacaktır.
Koruyucu Hekimlik Hakkında
Evcil hayvanların bakteriyel, viral ve parazit kaynaklı rahatsızlıklardan korunması için alınabilecek en etkin önlem veteriner hekim ile irtibata geçmek olacaktır. Sayılan rahatsızlıklardan korunmak için ise koruyucu hekim tarafından bazı önlemler uygulanmaktadır. Parazit kaynaklı olan enfeksiyonlara karşı, antiparaziter uygulama yöntemleri, viral kaynaklı olan hastalıklara karşı, özel aşı uygulamaları, çeşitli çevre koşulları nedeniyle oluşabilecek olan bakteri kaynaklı hastalıklara karşı alınan önlemlerdir. Bu sayede evcil hayvanınız korunurken, oluşabilecek hastalıkların ve bulaşıcı enfeksiyonların da önüne geçilmektedir. Ayrıca koruyucu hekimin kullanmış olduğu yardımcı materyallerin steril ve belirli bir kalitenin üzerinde olması da önemli bir diğer husustur.
Evcil hayvanlar için koruyucu hekimlik, hayvanların daha hastalanmadan önce her türlü hastalığa karşı hazırlıklı olmalarını kapsamaktadır. Bu doğrultuda olası rahatsızlıklara karşı önlemlerin alınması önem kazanmaktadır. Bu noktada hastalıkların tedavisinin, hastalığa yakalanmaya engel olmadan çok daha maliyetli ve zahmetli odluğu unutulmamalıdır.